2014

Detta gjorde Nimba 2014

Diskussion om textilindustrin på blekingska nationen

Den 25 November var Nimba på blekingska nationen i Lund och pratade om textilindustrin. Vi visade två kortare dokumentärer och öppnade sedan upp för diskussion med publiken. Under kvällen hade vi även ett textilquiz och fika med massa goda kakor. Kvällen var mycket lyckad och vi tackar blekingska nationen för ett gott samarbete!

 

Föreläsning på Dunkers Kulturhus

En av Albins elever, Hana Begovic arrangerade en inspirerande utställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg bestående av hennes bilder från resan i Indien och Nepal. Nimba var delaktig genom Malin Olofsson som presenterade vårt arbete och diskuterade textilindustrin i Indien. Kvällen hade föreläsare som representerade Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och en masterstudent i sociologi. Ämnen som togs upp var bland annat hur vi diskuterar feminism i vårt samhälle utan att exkludera personer som inte känner sig träffade av ämnet och hur viktigt det är med uppföljning i utvecklingsarbeten. Frågeställningar som togs upp var "Vem definierar fattigdom?”, "Vilka bestämmer vems behov?" och ”Vad händer sen?” . Till exempel - det räcker inte att kvinnor har tillgång till utbildning, utan man måste även tänka på hur de har användning av deras utbildning i det vardagliga livet..

 

Det var en väldigt inspirerande och lärorik kväll, och Hanas fotoutställning var svår att slita blicken från!

Filmkväll tillsammans med Svalorna

Traditionen med att ha filmkväll hos biståndsorganisationen Svalorna Indien Bangladesh i Lund fortsätter! Aftonens inplanerade filmkväll fick sig några tekniska problem, därför byttes filmen från Dhobi Ghat (Mumbai diaries) till dokumentären Light fly, fly high som handlar om en boxande dalitkvinna i Tamil Nadu som kämpar hårt för att vinna det nationella mästerskapet så att hon kan bli en professionell boxare. Men hon möts av ständiga mothugg från den korrumperade ledaren av boxningsklubben. En väldigt bra dokumentär som går att hitta på SVTplay.

Vi hade det som vanligt väldigt mysigt och självklart fanns det en kakbuffé. Vi planerar att anordna ytterligare två filmkvällar i höst, så håll ögonen öppna!

Pengarna som kom in till Nimba under kvällen gick till Para Legal-kampanjen.

Kulturkväll i Landskrona

Malin Nyström från årets Albins-klass arrangerade en kulturkväll på Albins där alla intäkter gick till Para Legal-kampanjen. Malin bjöd på dikter och underbart rörande musik (som ni kan hitta på hennes hemsida http://malinfrimodig.se/), detta varvades med lite Nimba-snack av Maria Hansson Aspman och i pausen tittade vi på bilder från några elevers resa som pyntar Albins väggar.

Textilaktion på Triangeltoget i Malmö

Under våren har Nimba medverkat i den nationella turnén Välj rättvisa nu! som är en landsomfattande kampanj arrangerad av Global rättvisa nu, ett nätverk som består av organisationer och folkhögskolor som på olika sätt stödjer global rättvisa. Turnén som gör stopp i över 20 städer runtom i Sverige, startade den 26 april i Malmö och Luleå, och avslutades i Stockholm den 17-18 maj. Nimba anordnade med anledning av detta en textilaktion på Triangeltorget i Malmö för att uppmärksamma textilindustrins arbetsförhållanden. Under aktionens gång fanns representanter från Nimba på plats för att prata med folk som var ute på stan. Aktionen var lyckad, vädret var på vår sida och folk stannade för att prata med oss och hade frågor om vem vi var och varför vi gjorde den här aktionen. Aktionen gick kortfattat ut på att två personer, med mask som täckte ansiktet, satt och sydde innanför ett staket. På staketet satt det lappar med information om textilindustrin och citat från tidigare arbetare inom textilindustrin. Inspirationen till aktionen kommer ifrån nätverket Rena kläder som tidigare har genomfört aktionen.

I framtiden vill Nimba utföra flera utåtriktade aktioner på stan för att nå ut till nya människor och öka medvetenheten om Nimba som förening och problematiken inom textilindustrin. En av de bästa sakerna för oss med att vara en del av turnén välj rättvisa nu! var för oss att vi fick tillfälle att nätverka och lära känna andra engagerade människor.

För mer info om turnén besök deras hemsida: http://www.globalrattvisa.nu

Årsmöte

Den 11 januari hade Nimba årsmöte. Då valdes en ny styrelse, vi säger ett stort tack till 2013 års styrelse och ett speciellt tack till de avgående ledarmöterna och suppleanterna.

Vi från Nimba vill även tacka Albins Folkhögskola för all stöttning och informationsspridning under 2013 och för att vi fick använda era fina lokaler till årsmötet.

KONTAKT

 

Nimba Sweden

c/o Albins folkhögskola

Eriksgatan 108

261 33 Landskrona

info(at)nimbasweden.org

Bg 417-1674

Org. nr 802453-1827